Pan American Silver Corp.

PAAS graf puščice

Tehnična analiza

Podjetje je v naraščajočem trendu, ki je v sredini marca postal še bolj izrazit (označen z rahlo obarvano rumeno trendno linijo). V primeru, da delnica v naslednjih dnevih prebije mejo 18$ se obeta rast prvo do 18,5$ in v primeru preboja naprej proti 19,5$. Vse je tukaj odvisno od gibanja cene srebra, ki se po nekaterih napovedih pripravlja na preboj. V kolikor tega preboja ne bo, lahko pričakujemo padec na nivoje 17,5$ in v primeru nadaljnjega padca, testiranje naraščajočega trenda pri 16,5$.

Pregled podjetja

+ : PAAS je v prvem četrtletju izkazal poslovne podatke, ki so močno presegli pričakovanja in s tem spodbudil k pozitivnim napovedim za naprej. Če pri tem upoštevamo, da gre za podjetje s skoraj nič dolga in operativno maržo 25%, se zdi (ob predpostavki nadaljnje rasti srebra)  nakup delnic podjetja dobra priložnost.

–  : V primeru nadaljnje rasti dolarja bi to znalo vplivati na ceno srebra in potencialno tudi na ceno podjetja. Dodaten rizik so morebitne težave v katerem izmed rudnikov.

Franco-Nevada Corp.

FNV graf puščice

Tehnična analiza

Delnica FNV je od konca novembra v padajočem trendu (označenem z vijola linijo), ki bi znal biti prebit navzgor, če sodimo po nekaterih indikatorjih terminskih pogodb na zlato. Le-te nakazujejo prekomerno razprodanost. V kolikor do tega preboja pride in bi delnica prebila padajoči trend ter zaključila nad nivojem 75$, potem lahko pričakujemo nadaljnjo rast proti 85$. Če do tega preboja ne pride, potem gre pričakovati gibanje delnice okrog nivoja 70$ oziroma v primeru preboja navzdol testiranje pri 67,5$. Risk/reward na trenutnih nivojih je okoli 1 proti 3.

Pregled podjetja

+ : Prodajni model podjetja je drugačen od velikih proizvajalcev (ABX, GG , NEM), saj FNV ni vključen v direktno proizvodnjo zlata ampak investira v projekte in si s tem zagotovi pravico do deleža izkopanih rudnin. S tem se izogne proizvodnim težavam in predstavlja dobro diverzifikacijo. Dodaten plus je 36 odstotna operativna marža in dejstvo, da podjetje nima dolgov.

–  : Glavni rizik je v primeru Franco-Nevade morebiten padec cene zlata, ki pa bi (zaradi zgoraj omenjenega modela) imel manjši vpliv na ceno delnice od drugih »zlatarjev«.