Dogajanje na surovinskih trgih je včeraj postreglo z ekstremnimi padci v delnicah proizvajalcev industrijskih in plemenitih kovin, kar izgleda kot končna kapitulacija v toku trenutne korekcije, predvsem v naložbenem razredu plemenitih kovin.

Na delniških trgih so prodajalci proizvajalce plemenitih in industrijskih kovin potisnili skozi pomembne tehnične podporne nivoje, kar je povzročilo kaskadni efekt sprožitev prodajnih naročil malih vlagateljev in pripeljalo do naslednje večje kapitulacije po decembru 2016.

Ob koncu včerajšnjega trgovanja smo zasledili močno akumulacijo institucionalnih vlagateljev v dveh največjih ETF skladih proizvajalcev plemenitih kovin GDX in GDXJ, kjer je skoraj 1,2 milijardi dolarjev (skupno okrog 57 milijonov delnic) menjalo lastnika v zadnji uri trgovanja.

gdxj gdx hourly volume

Vsi, ki surovinske trge, predvsem trg plemenitih kovin, spremljamo zelo podrobno, vemo, da na trgu delujejo inštitucije, katerih delovanje povzroča ekstremna nihanja med sentimentom strahu in pohlepa.

Večina večjih vzponov se začne po kapitulacijah malih vlagateljev, kjer inštitucije z globokimi žepi s prodajami na kratko ali t.i. shortanjem trge potisnejo do nivojev, kjer mali vlagatelji preprosto ne prenesejo več bolečine in svoje pozicije odprodajo.

Ta scenarij se trenutno odvija na trgih proizvajalcev zlata in srebra, podobno kot smo temu bili priča v decembru 2015, tik pred močnim cikličnim vzponom na trgu plemenitih kovin in surovin.

gdxsil eurusd

Baker tedenski graf

Zlato tedenski graf

Srebro tedenski graf

Platina tedenski graf


DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Prispevek ne predstavlja storitve investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah CM-Equity-a ter dogajanjih na kapitalskih trgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. CM-Equity ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.