Reuters poroča, da mednarodne banke začasno prekinjajo kreditne linije za nekatere samostojne rafinerije nafte, saj jih skrbi naraščajoče tveganje neplačanih industrijskih obveznosti, zaradi epidemije korona virusa.

Po navedbah virov, so vsaj tri privatne rafinerije imele kreditne linije v višini 600 milijonov dolarjev in so zdaj prekinjene s strani banke, vključno s francoskim Natixis, nizozemskim ING in singapurskim DSB Group Holdings.

“Vse naše vloge, za novo odprte kreditne račune, so zamrznjene…ti čisti krediti so ključni, saj vsak mesec kupimo od 6 do 8 sodov nafte”, je poročal nek vir za Reuters.

Tako zasebne kot državne rafinerije, so že znižale stopnjo obratovanja kot odziv na upad povpraševanja po gorivu, kar je posledica izbruha korona virusa. Znižanja so se zdaj še poglobila, je prejšnji teden poročal Bloomberg.

Prejšnji četrtek, je povprečje znašalo približno 10 milijonov sodčkov/dan, kar je za 25 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ko so povprečne stopnje obratovanja znašale skoraj rekordnih 13 milijonov sodčkov/dan. Analitiki pričakujejo, da se bodo nižanje le-teh nadaljevalo vsaj do konca tega meseca, če pa se bodo pojavljala v mesecu marcu, bodo se nekatere rafinerije (predvsem neodvisne) pričele soočati z pomanjkanjem skladiščnega prostora, potem ko so v začetku tega meseca izkoristile prednost nizkih cen za zalogo surove nafte.

Neodvisne Kitajske rafinerije, ki so predstavljale velik delež “povečane žeje” Kitajske po nafti (le-ta je bila pomembna za obnovo cen nafte po krizi), imajo težave s financiranjem.

“Banke so povedale, da obstaja mala verjetnost, da bodo krediti z odprtim računom za nafto, ki potuje v Shandong, odobreni”, je poročal še en Reutersov vir.

Tri rafinerije, ki so zavrnile podaljšanje kreditnih linij, so skupaj združile uvoz nafte v kvotah v višini približno 240.000 sodčkov/dan, poroča Reuters. Če bi več bank postalo pozornih na neplačila s strani rafinerij, bi to lahko dolgoročno prizadelo uvoz nafte.

Vir: Oil Price.