Zgodaj zjutraj v ponedeljek, so po poročanju razširitve korona virusa zunaj Kitajske in Azije nasploh, cene nafte strmo padle za 4 odstotke. Prej omenjeni virus je podžgal skrbi glede vpliva na gospodarsko rast in povpraševanje po nafti po vsem svetu.

V ponedeljek ob 8. uri zjutraj je vrednost nafte WTI Crude padla za 3,73 odstotka na 51,40 dolarja, temu je sledila tudi nafta Brent Crude, ki se je zmanjšala za 3,75 odstotka na 55,78 dolarja. Vzrok so novice iz Italije, kjer poročajo o vedno večjem številu primerov okuženih z korona virusom; v ponedeljek je bilo okuženih več kot 200 ljudi, kar pomeni do zdaj največji izbruh zunaj Azije.

V ponedeljek so mediji poročali, da je zaradi prej omenjenega virusa umrlo že 5 ljudi, medtem pa oblasti uvajajo obširne omejitve za javna srečanja v številnih mestih v italijanskem gospodarskem motorju, regijah Benečija in Lombardija. Šole in podjetja so trenutno prekinile svojo dejavnost, modni oblikovalec Giorgio Armani je svojo najnovejšo kolekcijo v Milanskem tednu mode pokazal v praznem gledališču in dogodek predvajal preko spleta, beneški karneval pa je bil prekinjen.

Medtem ko je Italija do zdaj najhujši izbruh zunaj Azije, je Južna Koreja v zadnjih nekaj dneh prav tako opazila porast primerov okužbe z korona virusom.

Panika na trgu, da bi lahko prav ta virus postal svetovna pandemija, je povzročila, da so vse azijske in evropske borze zašle globoko v minus, indeks modrega čipa v Milanu pa je tako padel za 5 odstotkov.

Ponovni strah pred upočasnitvijo gospodarske rasti in nižjega povpraševanja po nafti je poleg delniških trgova še posebej močno udaril po naftni ceni in drugih industrijskih surovinah.

“Ne smemo podcenjevati gospodarskih motenj, saj lahko sprožijo velik padec poslovnih aktivnosti po vsem svetu v razsežnostih, s katerimi se svet še nikoli ni soočal,” je v opombi v Reutersu zapisal glavni tržni strateg AxiCorp’s, Stephen Iness.

“Verjamemo, da bo vpliv virusa na povpraševanje po nafti, pobral 400,000 sodov na dan, od rasti svetovne porabe, kar nas bo popeljalo na najnižjo raven v skoraj desetletju,” je v ponedeljek dejal vodja blagovne strategije podjetja ING, Warren Petterson.

Zaradi množičnega izbruha ter posledično zmanjšanja povpraševanja po nafti, podjetje ING opaža, da bodo cene nafte Brent Crude v prvem kvartalu v povrečju znašale 55 dolarjev za sod, za celo leto pa samo 59 dolarjev za sod.

Vir: Oil Price.