V zadnjem času se zlato ne obremenjuje prav veliko z valutnimi tečaji, saj narašča kljub stalni rasti ameriškega dolarja (ne ravno pogost pojav v zgodovini).

Katalizator  tega, je izbruh korona virusa (Covid-19) na Kitajskem, ki se je pojavil na začetku tega leta in sprožil veliko vprašanj glede potencialnega vpliva na svetovno gospodarstvo. Podjetje Apple je v začetku tedna izdalo opozorilo o prodaji, v katerem je bilo zapisano, da bo podjetje v prvem kvartalu zgrešilo napovedane prodajne rezultate, kar je posledica počasnejšega tempa proizvodnje, prav zaradi izbruha zgoraj omenjenega virusa.

“Rast cene zlata je povezana s povečano previdnostjo vlagateljev, kar se dodatno odraža v padanju borznih indeksov in zmanjšani donosnosti obvezniških trgov” pravi Carsten Fritsch, finančni analitik Commerzbank v Nemčiji. “Cena zlata še naprej kljubuje močnemu ameriškemu dolarju, ki je na podlagi indeksa DXY (ameriški dolar nasproti vseh drugih valut) najvišje po septembru 2019.”

Običajno, močnejši ameriški dolar pritiska na cene surovin, saj jih tako draži v drugih valutah in s tem škodi globalnemu povpraševanju. “Močni zelenci” tako pomenijo tudi manj nakupovanja zlata kot alternativne valute.

“Zlato in dolar se višata iz enakega razloga,” je dejal Daniel Pavilonis, višji borzni posrednik pri RJO Futures, “skrbi pred vplivom korona virusa na svetovno gospodarstvo. Kje bi imel vaš denar največ koristi? Menim, da je v prvi vrsti ameriški dolar in zlato. Zdaj, ko se virus širi v druge države…obstaja na trgu strah.”

“Zlato narašča, hkrati pa narašča tudi povpraševanje po ameriških državnih obveznicah. Vidim ljudi, ki jih zanima oboje”  je dejal George Gero, direktor RBC Wealth Management.

Gero je pripomnil, da dolar ne raste, ker bi vlagatelji pričakovali  kakršnekoli dvige ameriške obrestne mere (nekaj kar ponavadi vpliva na moč valut) ampak zaradi gospodarske šibkosti v drugih državah, večinoma državah v razvoju. Le-tem močnejša ameriška valuta povzroča težave zaradi njihovega zadolževanja v dolarjih. Ko gre dolar navzgor, se v njihovi valuti dolg avtomatično poveča.

Vir: Kitco News